Zakia Khattabi houdt woord: deal voor biodiversiteit op COP15!
Minister van Duurzaamheid en de Green Deal Zakia Khattabi had beloofd - en ik was daar live getuige van - dat ze zou doen wat ze kon om de wereldwijde biodiversiteit te beschermen. Dat zei ze op 2 december toen ze sprak voor een vol auditorium als inleiding tot de openbare voordracht van Dr. Jane Goodall in Brussel die begin deze maand veel media-aandacht genereerde.
Auteur: Kathelijne Bonne.
Want zoals Ignace Schops, milieubeschermer en moderator van diezelfde lezing ons meldde: vandaag is één miljoen soorten met uitsterven bedreigd! Een getal dat steeds groter wordt! Anouska Plasmeijer, algemeen directeur van het Jane Goodall Instituut België, voegde met een knipoog toe, "Zakia, we houden je aan je belofte!"
En Zakia voegde daad bij het woord en ijverde mee voor een deal op COP15.
Zakia Khattabi op COP15
Gisteren nog las ik dat de onderhandelingen op de VN-top voor Biodiversiteit COP15 helemaal waren vastgelopen en dat er maar geen overeenkomst bereikt werd. Want economische groei is toch nog altijd belangrijker dan biodiversiteit, voor wie nog niet inziet dat er zonder biodiversiteit geen waardig menselijk leven, laat staan welvaart, mogelijk is. Maar door die blindheid stort de wereldwijde biodiversiteit (of soortenrijkdom) in, zoals het rapport van de IPCC stelt.
Maar via haar mediakanalen liet Zakia vandaag weten dat er ondanks vele problemen toch een overeenstemming is bereikt over een overkoepelend kader voor de bescherming van de biodiversiteit. Daar heeft zij en andere milieuministers aan meegewerkt. Het heeft betrekking tot de 30x30 campagne, die al jarenlang gevoerd wordt: 30% van alle oceanen beschermen kan de neergang van de visbestanden, en al het leven in de oceaan, tegenhouden en zelfs omkeren (tot nu toe heerste er in de open zee een graaicultuur: "ocean grabbing"). Hetzelfde geldt voor het leven op het land.
Ik citeer Zakia's bericht:
"De 196 partijen verbinden zich ertoe om tegen 2030 collectief 30% van het land en 30% van de oceanen te beschermen en de vervuiling, onder meer door pesticiden, te bestrijden. Het akkoord erkent ook het verband tussen de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis, en de noodzaak om deze gelijktijdig aan te pakken. Naast deze ambitie bevat de overeenkomst elementen inzake financiering, monitoring en steun voor de opvolging en de daadwerkelijke uitvoering van de aangegane verbintenissen."
Ze voegt nog toe:
"Het was een uitdagende context. Maar iedereen besefte dat we de tak waarop we zitten niet mogen afhakken. Dit akkoord heeft immers te maken met het voortbestaan van de mensheid. Er is een noodzakelijk evenwicht bereikt en daar moeten we vanaf nu op voortbouwen."
Goed gedaan Zakia! En hopelijk worden de mooie woorden nu omgezet in actie. Zoals VN Secretaris Generaal Antonio Guterres zegt:
"we moeten een vredesverdrag afsluiten met de natuur."
... en stoppen met het uitbuiten van de natuur. Lees hier de verklaring van België voor COP15 in Montreal.
Extra informatie via volgende link:
https://www.unep.org/news-and-stories/story/cop15-ends-landmark-biodiversity-agreement<br>
Artikel door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige. De planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster. K. schrijft ook op GoodClimateNews en GondwanaTalks.
Laatste artikels:
Enkele trefwoorden: zakia khattabi 30%, zakia khattabi cop15, zakia khattabi biodiversiteit, zakia khattabi green deal, zakia khattabi klimaatcrisis, zakia khattabi, biodiversiteitscrisis, zakia khattabi jane goodall