WastePlant: een hub waar voedselafval omgezet wordt in gezond voedsel.
We interviewden Australiër Andrew Hayim De Vries, bezieler en CEO van WastePlant, over zijn projecten m.b.t. voedselafval in Byron Bay, New South Wales. WastePlant is een voedseltuin die duurzame oplossingen biedt voor voedselverspillingsproblemen: ze gaan voedselverspilling tegen door compostering van voedselafval en bodemregeneratie, bieden betere toegang tot lokaal en gezond voedsel, en engageren en onderwijzen gemeenschappen via hun geweldige GardenShips. Bovendien leggen de faciliteiten koolstof vast en vangen water op. Het gaat dus om een gesloten systeem dat bijna geen input nodig heeft. WastePlant is echt een voorbeeld van circulaire economie.
Meneer Hayim De Vries, wat zijn volgens jou de grootste problemen van de wereldwijde voedselindustrie?
Het grootste deel van het voedselafval, biljoenen tonnen per jaar, gaat momenteel naar stortplaatsen en landfills. Daardoor kan voedselafval geen rol spelen in de normale en levensnoodzakelijke kringloop waarin 'afval' wordt verwerkt in de natuur. Want in de natuur wordt niets verspild - alles voedt iets anders. Maar in plaats van voedselafval te hergebruiken om nieuw voedsel te produceren, veroorzaakt het bodemverontreiniging en -degradatie, grondwatervervuiling, verzuring van oceanen en riviersystemen, en vuile lucht! Een ramp van wereldformaat dus. De hoeveelheid verpakkingsmateriaal en afval die door de industriële voedselproductie ontstaat, neemt elk jaar toe, en dit verergert het groeiende stortprobleem alleen maar.
Hoe wordt voedselafval precies beheerd door WastePlant?
Naar mijn mening en ervaring is de beste manier om het tij te keren het aanwenden van eenvoudige en efficiënte oplossingen. Door voedselafval niet weg te gooien (en in landfills te doen belanden), en het te composteren creëer je ongelooflijk vruchtbaar bodemmateriaal. Zo voeden we de bodem, die op haar beurt ons voedt, en de cirkel is rond. WastePlant is op een missie om veerkrachtige en betrouwbare lokale voedseloplossingen te creëren op niveau van gemeenschappen, die overal toepasbaar zijn. We doen dit door middel van onze compost-tuinsystemen: de Gardenships. Daarmee kunnen we de afvalstroom naar landfills ombuigen, we gebruiken van voedsel- en groenafval, tegelijkertijd verbeteren we de toegang tot gezond voedsel, én versterken het sociale weefsel. Mensen uit de buurt brengen hun afval, ze ontmoeten elkaar, ze leren bij, enz.
Zijn Australiërs zich in het algemeen bewust van voedsel- en milieuproblemen?
Het algemene bewustzijn van milieuproblemen in Australië neemt geleidelijk toe, maar is nog steeds niet zo prominent als het zou moeten zijn. Met recente factoren zoals COVID19, heb ik het gevoel dat de kwestie van duurzaamheid en recyclage nog verder naar de achtergrond is verdrongen - en dat baart me grote zorgen, aangezien we geen seconde te verliezen hebben! Byron Bay wordt steeds bekender in de wereld om zijn sociale en milieugerichte aanpak - maar als inwoner van de streek kan ik je zeggen dat het niveau van naleving en uitvoering nog ver achterblijft bij waar het zou kunnen zijn. Dat is kenmerkend voor het grootste deel van Australië - triest, maar waar. We moeten nog meer samenwerken en actie ondernemen!
Hoe wordt je project ontvangen door de lokale gemeenschappen in Byron Bay?
We hebben overweldigend positieve steun gehad van onze lokale bevolking - we zouden hier niet zijn zonder hen. Het is zeer waarschijnlijk dat ons eerste community-systeem zal worden geïnstalleerd in Lismore, een stad die grenst aan Byron Bay. Het is een stadsbestuur met een sterke focus op de gemeenschap en op regeneratieve systemen voor afval. Daar komt nog bij dat we veel belangstelling en steun voor WastePlant hebben gekregen uit vele regio's in Australië en daarbuiten, en ik voel me vooral aangemoedigd door het feit dat we momenteel samenwerken met een aantal Australische universiteiten en stadsbesturen.
Australië is berucht om haar geschiedenis van bodemdegradatie. Het land kan daarom niet volledig in haar voedselbehoefte voorzien. Hoe kan WastePlant er helpen om de bodem en productiviteit te herstellen?
Je hebt gelijk - de gevolgen van bodemdegradatie zijn al decennialang een enorme uitdaging voor ons land. En zelfs nu is het merendeel van de Australiërs niet op de hoogte van de omvang van de tragedie van bodemdegradatie en bodemverzilting in ons land - een voortdurende bedreiging voor onze vruchtbare, voedseldragende bodem, onze producten, en ons drinkwater. De Gardenships van WastePlant hergebruiken voedsel- en koolstofafval op een zeer veilige en efficiënte manier, met als hoofddoel om de vruchtbaarheid en microbiële gezondheid van de bodem te herstellen - voor toekomstige voedselproductie. Ons team gelooft er sterk in dat onderricht een belangrijk puzzelstukje is in het oplossen van zulke grote problemen. Daarom staat educatie centraal in elk aspect van onze oplossingen. Onze tuincentra zijn praktijkgerichte, ervaringsgerichte educatieplatforms, die helpen om praktische kennis uit te breiden en de huidige praktijken te verbeteren. Ze zijn ontworpen om gemeenschappen te betrekken en te onderwijzen - of het nu gaat om een openbare ruimte, een gemeenschapscentrum, een school of universiteit, of een gevangenis.
De Gardenships produceren ook een reeks bijproducten van hoge kwaliteit, zoals wormensap en vermicompost, die kunnen worden geoogst en gebruikt om de bodem op andere plaatsen te regenereren - in privétuinen of op gemeenschapsplaatsen. Het goede werk houdt dus niet op in één GardenShip.
De Gardenships doen denken aan een moderne Ark van Noach, vol gezonde levende grond en bodemorganismen, waarvan ons voortbestaan afhangt. Wat maakt de Gardenships uniek?
Haha, wat een leuke analogie! Een ark met een missie!
Gardenships bundelt een aantal belangrijke functies in één mooi tuinontwerp. We scheiden en composteren voedsel- en groenafval, we maken goede grond, we kweken nutriëntenrijke biologische producten, we creëren bijproducten om dit geweldige werk elders uit te breiden, en we leiden mensen op - allemaal in één interactieve, gemeenschapsgerichte ruimte. En niet te vergeten, het is ook een geweldige oplossing voor schaduw en wateropvang. Het ontwerp is zelfvoorzienend wat betreft water en stroom, zodat het off-grid kan werken. Het kan worden geplaatst in een dichte gemeenschapsruimte (stadsplein, dak, schoolplein), of op een afgelegen locatie.
Is het idee van het Gardenship iets dat kan worden geëxporteerd en elders kan worden toegepast? Hoe zou dat in z'n werk gaan?
De systemen zijn ontworpen om modulair en plat verpakt te worden, wat de installatie vereenvoudigt, het kosteneffectief houdt, en ons in staat stelt om de oplossingen op te schalen naar kleinere of grotere installaties. We zijn ook bezig onze ontwerpen te diversifiëren om ze aan te passen aan een reeks verschillende locaties, klimaten en sociaaleconomische gemeenschappen. Onze focus ligt bovendien op het gebruik van lokaal geproduceerde en gefabriceerde materialen en niet op import en export (wat alleen maar bijdraagt aan de koolstofvoetafdruk die we zo hard proberen te verkleinen). We gaan bijvoorbeeld geen materialen uit Australië naar Noorwegen verschepen, de productie moet lokaal zijn. Over de hele productieketen houden we rekening met de levenscyclus van onze producten en gebruiken we duurzamere materialen. Zo onderzoeken we momenteel bijvoorbeeld het gebruik van dwarsliggers van hennepvezel in plaats van hout, en stellen we ons ontwerpdenken voortdurend op de proef.
Laatste vraag, wat zette je ertoe aan zo'n ambitieus project te beginnen?
Het oprichten van WastePlant was een natuurlijke evolutie van de meer dan 40 jaar die ik als kunstenaar en ontwerper de wereld heb rondgereisd, en waarin ik heb geleerd van verschillende gemeenschappen en culturen. Daarnaast werd ik gedreven door een niet aflatend verlangen om duurzamer te ontwerpen, te hergebruiken en te vernieuwen op milieugebied.
En dan een persoonlijke noot: ik ben dyslectisch en hoewel dit voor veel problemen zorgt, heeft het ook zijn voordelen. Dyslectici zien dingen over het algemeen driedimensionaal. In mijn persoonlijke leven heeft me dat in staat gesteld mijn ideeën te visualiseren en te ontwerpen, ze tot bloei te brengen. Dat geldt ook voor het idee van Wasteplant en de Gardenships. Ik heb het gevoel dat ik erin geslaagd ben dit bijzondere concept op een efficiënte manier te verwezenlijken.
WastePlant is een samensmelting van tientallen jaren bedenken en ontwikkelen van zeer eenvoudige afvaloplossingen, die gemakkelijk kunnen worden geïmplementeerd in een verscheidenheid van gemeenschappen over de hele wereld. Hoe we de komende decennia met ons afval omgaan, zal echt bepalend zijn voor de toekomst van de planeet, die onze thuis is.
Laten we samen ons uiterste best doen!
K.B.: Hartelijk dank voor het delen van deze verhelderende informatie met ons, Andrew! We kijken er naar uit om WastePlant faciliteiten en GardenShips over de hele wereld te zien opduiken!
----------
Wil je meer weten? Luister naar Andrew op "Let's Talk Farm to Fork" van de PostHarvest Podcast op Spotify.
Meer informatie over bodemverzilting in Australië en elders, op GondwanaTalks online magazine. In 2021 heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN de aandacht gevestigd op door zout aangetaste bodems. Wereldbodemdag (World Soil Day, 5 december) was aan dit probleem gewijd, aangezien momenteel 9% van het landoppervlak door zout is aangetast, wat een bedreiging vormt voor de wereldwijde voedselzekerheid.
Afbeeldingen: gebruikt met schriftelijke toestemming van A. Hayim De Vries.
Lees meer over voedselverspilling op De Planeetzusjes:
Lees ander klimaatnieuws op www.goodclimatenews.com.
Interview afgenomen door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige.
Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster (Oost-Vlaanderen): Elisabeth, Helena en Kathelijne.
Onze laatste posts:
voedselafval, voedselverspilling, voedselverspilling oplossingen, gesloten systeem, circulaire economie, voedseltuin, composttuin, problemen van de voedselindustrie, andrew hayim de vries, kathelijne bonne, bodemverzouting, bodemverzilting, helena bonne, elisabeth bonne, bodemdegradatie problemen, gardenships, wasteplant, voedselproductie problemen, gemeenschapstuin, wormensap, vermicompost, ark van noach