Gebruik jij Ecosia al?
Ecosia is een internetbrowser die bomen plant met het geld dat binnenkomt via kliks op reclameblokken. Eerder deze maand kondigden ze aan dat de bomenteller al op 600.000.000 bomen stond! Ruikt heel die handel dan niet naar greenwashing? Worden de bomen echt geplant en dragen we door het gebruiken van die zoekmachine bij aan een beter leefmilieu?
Tekst en fotocollage: Kathelijne Bonne
Dat was de eerste vraag die ik me stelde toen ik voor het eerst van Ecosia hoorde. Dus ik tikte in Google, mijn gebruikelijke browser: "Ecosia greenwashing". Want net als de meeste klimaatactivisten, ben ik soms wat achterdochtig als ik lees over de fantastische groene praktijken vooral van bedrijven die ogenschijnlijk niets met het klimaat te maken hebben.
Ik heb het vraagstuk niet zelf tot op het bot uitgespit, want ik vond anderen die dat al voor mij gedaan hebben, en zelfs gecontacteerd geweest zijn door de mensen van Ecosia. Hier even een achtergrondje:
Ecosia is een Duits bedrijf gestart door Christian Kroll en telt nu rond de 100 werknemers. Ze zweren bij transparantie en publiceren elke maand hun financieel verslag. Binnen het bedrijf worden de boomplantacties geleid door Pieter van Midwoud, die "Forest and nature conservation policy" heeft gestudeerd in de Universiteit van Wageningen. Hij moet de juiste plekken zoeken om bomen te planten, zorgen dat de juiste boomsoort wordt gebruikt, de lokale gemeenschappen bij de herbebossing betrekken en satelliettechnologie gebruiken om de sites op te volgen. Volgens Van Midwoud zou zijn baas Christian Kroll Ecosia hebben opgericht, niet omdat hij een zoekmachine wou beginnen, maar omdat hij een business zocht waar veel geld kan worden gegenereerd om te helpen de natuur te herstellen.
Als ik de informatie in de blogs die ik heb gelezen mag geloven, zou het dus toch niet om greenwashing gaan, al zijn er een paar beginnersfoutjes gemaakt wat betreft de percentages die effectief naar boomplantacties gaan, zie dit artikel van Zaailingen. Maar soit, we zien het even door de vingers.
Ze planten de bomen natuurlijk niet zelf maar steunen boomplant-ngo's in verschillende landen, vooral in de tropen en in de Sahel waar woestijnvorming een probleem is. Hier kan je de projecten per land zien.
De uitstoot van zoekopdrachten
Maar waarom moeten we een browser zoals Ecosia in hemelsnaam gebruiken? Omdat elke zoekopdracht een uitstoot heeft. Een mail van 1 Mb sturen heeft een uitstoot van 10 gram CO2. De gemiddelde internetgebruiker verbruikt per jaar het equivalent van een autorit van 1400 km (zie zelfde bron). Die uitstoot is te wijten aan de enorme rekenkracht van de servers en de datacenters, die gigantisch veel elektriciteit nodig hebben. Dat gaat gepaard met een even gigantische uitstoot omdat de bron van de elektriciteit meestal fossiele brandstoffen zijn. Uiteraard zijn ontwikkelaars hiervan op de hoogte en moet men zich steeds meer verantwoorden, en wordt er steeds meer gepraat over de verduurzaming van de stroomvoorziening van internetservers.
Ecosia heeft als missie dat de uitstoot van surfen op internet gecompenseerd wordt en doet dat via de bomen. Ze willen niet alleen koolstofneutraal, maar koolstofnegatief zijn. Natuurlijk is Ecosia ook gewoon een bedrijf dat moet draaien. Het moet geld opbrengen en het personeel moet betaald worden. Toch blijkt er een groot percentage van de winstmarge naar de boomplantprojecten te gaan en lijkt er een daadwerkelijke inzet en wil te zijn de bomenbusinessdynamiek te begrijpen.
Hieronder enkele links van mensen die Ecosia iets meer hebben onderzocht. Je vindt zeker ook negatieve kritiek op internet want die is er altijd. Ik gebruik nu ook Ecosia, het is heel poepsimpel te installeren en je ziet de bomenteller, wat een goed gevoel geeft (als het waar is). Via de links met uitgebreid onderzoek hieronder kan je misschien voor jezelf uitmaken hoe groen de zoekmachine is. Zelf wil ik het bedrijf een kans geven zich te bewijzen.
- Mongabay, 2021, Click to plant a tree, Q&A with Pieter Van Midwoud.
- Cariki, 2020, Is Ecosia legit or fake? An honest review of search engine Ecosia.
- Zaailingen, 2019, Duurzaam online: de grote Ecosia-update + zonnige primeur
-----
Gerelateerd artikel van de Planeetzusjes:
Trefwoorden: ecosia greenwashing, internetbrowser die bomen plant, zoekmachine die bomen plant, ecosia bomen planten, klik om bomen te planten, Christian Kroll, Pieter van Midwoud
Artikel geschreven door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige.
De Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster. We schrijven ook op Good Climate News en Kathelijne is ook redactrice GondwanaTalks.
Laatste posts: